Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ηλιακά Πάνελ Στη Σελήνη Μπορεί Κάποτε Να Στέλνουν Ισχύ Στη Γη


Μια Ιαπωνική εταιρία κατέγραψε τις ενεργειακές ανάγκες του κόσμου μας και βρήκε μια λύση που είναι - κυριολεκτικά - "φεγγαροπαρμένη".
Η εταιρία Shimizu Corp σχεδιάζει να κατασκευάσει μια ζώνη ηλιακών συλλεκτών, συνολικού πλάτους 400 χιλιομέτρων, κατά μήκος του ισημερινού του φεγγαριου μας!
Από αυτό το "Σεληνιακό Δακτυλίδι" (Luna Ring), η ηλιακή ενέργεια θα ακτινοβολέιται στην επιφάνεια της Γης με ακτίνες λέιζερ και μικροκύματα.
Το σχέδιο απαιτεί όχι μόνο μια τεράστια ζώνη ηλιακών συλεκτών, μήκους σχεδόν 11.000 (και πλάτους 400) χιλιομέτρων, η οποία θα κατασκευαστεί στη Σελήνη, αλλά και την κατασκευή ενεργειάκων συλεκτών σε όλη την υδρόγειο, οι οποίοι θα εκμεταλεύονται την ενέργεια που συλλέγεται στη Σελήνη.
Η κατασκευή των γήινων εγκαταστάσεων θα είναι από μόνη της ένα κατόρθωμα, αλλά τουλάχιστον θα μπορούν να ολοκληρωθούν από εργάτες ανθρώπους.
Η τοποθέτηση όμως και η σύνδεση ηλιακών συλλεκτών με επιφάνεια 440.298 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επιφάνεια του φεγγαριού, θα πρέπει να αφεθεί στα χέρια εργαζομένων που θα είναι πιο κατάλληλοι για τη σεληνιακή ατμόσφαιρα.
Ένας στόλος κατασκευαστικών ρομπότ θα σταλεί - μαζί με τις απαιτούμενες προμήθειες - για να κατασκευάσει τη γιγαντιαία συστοιχία στο φεγγάρι μας. Αφού φτάσουν εκεί θα εργάζονται ακούραστα μέχρι να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν οι ηλιακοί συλλέκτες. Μετά την εγκατάστασή τους, οι ηλιακοί συλλέκτες, θα εκμεταλλευτούν την αξονική περιστροφή του φεγγαριού. Οι συλλέκτες που κοιτάζουν προς τον ήλιο θα συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια και θα την αποθηκεύουν μέχρι να γυρίσουν και να ξανακοιτάνε προς τη Γη. Τότε τεράστια λέιζερ και πομποί μικροκυμάτων θα πυροδοτούνται ακτινοβολώντας την ισχύ στους αδερφούς σταθμούς σε όλη την υδρόγειο.

Τα πλεονεκτήματα μιας σεληνιακής συστοιχίας τέτοιου μεγέθους θα είναι εντυπωσιακά. Τα μετεωρολογικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τη συλλογή ηλιακής ενέργειας στη Γη απλά θα εξαφανιζόταν. Η ηλιακή ενέργεια θα συλλεγόταν 24 ώρες την ημέρα. Η εξάρτησή μας από πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, όπως αυτό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, θα εξαφανιζόταν.
Είναι μια υπέροχη σύλληψη, αλλά η κατασκευή της μεγαλύτερης - με διαφορά  -ηλιακής συστοιχίας που έχει γίνει ποτέ, με εργάτες κατασκευαστικά ρομπότ και μάλιστα στη Σελήνη, είναι μια τεράστια πρόκληση.
Αν το Σεληνιακό Δαχτυλίδι είναι πράγματι γραμμένο στα άστρα της ανθρωπότητας, θα πρέπει όλα τα έθνη να ενωθούν για να το υλοποιήσουμε.
Και αυτή ίσως να είναι μεγαλύτερη πρόκληση από την κατασκευή του.



Πηγή: Dvice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου