Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τα Πρώτα Φορητά Ηχεία Που Παίρνουν Ισχύ Από Υπερ-Πυκνωτές


Η έρευνα για μπαταρίες που να διαρκούν περισσότερο έχει ενταθεί τελευταία. Οι νέες καταναλωτικές τεχνολογίες στα φορητά συστήματα απαιτούν συστηματικά όλο και περισσότερη ισχύ. Αλλά που μπορούμε να βρούμε αυτήν την ισχύ; Μια απάντηση είναι χρησιμοποιώντας υπερ-πυκνωτές και μια εταιρία με την επωνυμία Blueshift χρησιμοποιεί την ισχύ των υπερ-πυκνωτών στο νέο της σύστημα φορητών ηχείων.
Οι συνηθισμένες μπαταρίες έχουν δύο ηλεκτρόδια που χωρίζονται από ένα χώρο γεμάτο με ηλεκτρολύτη. Είναι ανεπαρκείς και έχουν σχετικά σύντομο κύκλο ζωής.
Οι υπερ-πυκνωτές από την άλλη είναι διαφορετικοί: έχουν δύο μεταλλικές πλάκες (η μια με θετικά ιόντα και η άλλη με αρνητικά) επικαλυμμένες με άνθρακα και βυθισμένες σε ηλεκτρολύτη. Όσο ο υπερ-πυκνωτής φορτίζει τα ιόντα συγκεντρώνονται σε κάθε πλάκα. Κάθε ηλεκτρόδιο άνθρακα καταλήγει να έχει δύο στρώματα φόρτισης στην επιφάνειά του, επιτρέποντάς του να αποθηκεύει περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ο υπερ-πυκνωτής φορτίζει γρήγορα και κρατάει τη φόρτιση πολύ περισσότερο από μια παραδοσιακή μπαταρία.
Οι υπερ-πυκνωτές είναι επίσης περισσότερο φιλικοί προς το περιβάλλον καθώς δεν υπάρχει διαρροή υποπροϊόντων στο νερό και το έδαφος, όπως οι κοινές μπαταρίες που χρησιμοποιούμε.
Προφανώς, λοιπόν, η χρήση τους στα φορητά ηλεκτρονικά θα έπρεπε να είναι μονόδρομος. Και όμως, δε χρησιμοποιούνται ευρέως ακόμα. Ο Sam Beck ιδρυτής της Blueshift, λέει:
Η ευελιξία στο πως φορτίζονται οι υπερ-πυκνωτές ήταν το βασικό προτέρημα τους για εμένα. Η μερική φόρτιση μιας μπαταρίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά οι υπερ-πυκνωτές δε νοιάζονται να δώσουν και να πάρουν ενέργεια, όπως απαιτείται. Νιώθω ότι οι μπαταρίες λιθίου συνεχώς αποτυγχάνουν και είναι χαζό. Είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του πως οι εταιρίες ηλεκτρονικών δε νοιάζονται για εμάς.
Έτσι, ο Beck αποφάσισε να κάνει κάτι για την έλλειψη υπερ-πυκνωτών στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά, δημιουργώντας τα φορητά ηχεία Helium. Άρχισε με το υλικό του κελύφους που αποτελείται από μπαμπού, ένα ανανεώσιμο υλικό που είναι ταυτόχρονα τέλειο ακουστικά. Ένας πίνακας ελέγχου κόβεται με λέιζερ, συναρμολογούνται μερικά εξαρτήματα και το ηχείο είναι έτοιμο.
Για ισχύ τα ηχεία χρησιμοποιούν τέσσερις υπερ-πυκνωτές Maxwell BCAP0350. Το αποτέλεσμα είναι ότι φορτίζουν σε μόλις πέντε λεπτά και μπορούν να παίζουν σε πλήρη ισχύ για έξι ώρες. Η εταιρία μάλιστα ισχυρίζεται ότι η ποιότητα του ήχου είναι εξαιρετική.
Τι γίνεται όμως αν θέλετε τα ηχεία Helium αλλά δε θέλετε να τα αγοράσετε; Μην ανησυχείτε, γιατί με τα κατάλληλα εφόδια μπορείτε να κατασκευάσετε τα ηχεία στο σπίτι σας. Η Blueshift διαθέτει δημόσια τις προδιαγραφές, τα σχέδια και τις διαδικασίες δημιουργίας των ηχείων. Αυτό όχι μόνο βοηθάει την προώθηση της χρήσης υπερ-πυκνωτών στα ηλεκτρονικά, αλλά επιτρέπει σε άλλους δημιουργούς να χτίσουν πάνω σε αυτό που έχει δημιουργήσει η Blueshift.
Στο μέλλον η εταιρία ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της ώστε να εξελίξει και άλλα προϊόντα που να λειτουργούν με υπερ-πυκνωτές.


Πηγή: Dvice


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου