Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ο Κβαντικός Υπολογιστής Της Google Αποτυγχάνει Στη Δοκιμή Ταχύτητας


Πέρυσι, η Google και η NASA συνεργάστηκαν για να ανοίξουν ένα εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας έναν κβαντικό υπολογιστή D-Wave Two. Ο στόχος; Να μελετήσουν το πως μαθαίνουν οι μηχανές, πως λειτουργούν με σχέδια πληροφοριών και πως να βελτιώσουν το αποτέλεσμα.
Παρότι ο κβαντικός υπολογιστής βοήθησε την Google με τη λειτουργία βλεφαρίσματος των Γυαλιών Google, απέτυχε παρόλα αυτά στην πρώτη του δοκιμή ταχύτητας, όπου χρησιμοποιούσε ένα αλγόριθμο της Google.
Θεωρητικά, οι κβαντικοί υπολογιστές πρέπει να είναι ταχύτεροι. Σε αντίθεση με τους υπολογιστές που γνωρίζουμε, οι οποίοι χειρίζονται τους υπολογισμούς σαν μια σειρά από 0 και 1, οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να επεξεργαστούν τα 0 και τα 1 ταυτόχρονα (qubits).
Η ιδέα είναι ότι ο κβαντικός υπολογιστής μπορεί να διαχειριστεί πολλούς υπολογισμούς ταυτόχρονα, κα΄τι που τον κάνει πολύ πιο γρήγορο από έναν παραδοσιακό υπολογιστή. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, με το συγκεκριμένο αλγόριθμο της Google, αυτό δε συνέβει.
Στη δοκιμή ταχύτητας ο D-Wave Τwo αντιμετώπισε ένα απλό PC, που χρησιμοποιούσε και αυτό τον ίδιο αλγόριθμο.
Υπήρξαν φορές που ο D-Wave ήταν λίγο πιο γρήγορος στη λύση των προβλημάτων, αλλά άλλες φορές ήταν στην πραγματικότητα αργότερος από το PC.
Ακόμα και όταν ήταν ταχύτερος όμως, αν υπολογιστεί και ο χρόνος που απαιτήθηκε για τη ρύθμιση του D-Wave για να τρέξει τον αλγόριθμο (κατί που δε χρειάζεται για το PC), το PC είχε και πάλι το προβάδισμα.
Αν αυτό δεν είναι αρκετά απογοητευτικό, το ίδιο είναι και τα αποτελέσματα από τη χρήση του κβαντικού υπολογιστή για την ανάλυση των δεδομένων της αποστολής Kepler της NASA, η οποία ψάχνει για την ύπαρξη εξωπλανητών.
Οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι ο κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να ανακαλύψει πλανήτες που διέφυγαν της προσοχής τους, αλλά ο D-Wave δεν ανακάλυψε τίποτα καινούργιο.
Είναι, πιθανώς, καλό ότι η Google δε φαίνεται να ανησυχεί τόσο για την ταχύτητα: η εταιρία πιστεύει ότι οι ικανότητες του D-Wave (μιας μηχανής) για μάθηση είναι πολύ πιο σημαντικές.
Η εταιρία έτρεξε με επιτυχία τον αλγόριθμο αναγνώρισης βλεφαρίσματος των γυαλιών Google στον κβαντικό υπολογιστή πριν την ενσωμάτωσή τους στις συσκευές με την πρόσφατη αναβάθμιση.
Οπότε, τι ακριβώς σημαίνει αυτή η δοκιμή ταχύτητας;
Μερικοί θα ισχσυριστούν ότι ο D-Wave δε λειτουργεί σωστά σύμφωνα με την κβαντική μηχανική.
Αν αυτό είναι το πρόβλημα, τότε η ταχύτητα δεν έχει καν σχέση. Αυτός ο τομέας της επιστήμης είναι σχετικά νέος και, όπως πάντα, υπάρχουν πιθανώς πολλά που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη.
Η D-Wave πάντως δεν ανησυχεί: αργότερα φέτος θα παρουσιάσει έναν υπολογιστή με 1000 qubit (ο επεξεργαστής του D-Wave Two διαχειρίζεται μόνο 512 qubit) και πιστεύει ότι ο νέος υπολογιστής θα περάσει το τεστ ταχύτητας με τιμές.

Πηγή: Dvice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου