Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η Ισλανδία "Τουρμπίζει" Τη Γεωθερμία Της Με Κατακόκκινο Μάγμα


Η μικρή χώρα της Ισλανδίας είναι εδώ και καιρό ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας, παρέχοντας σχεδόν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας χρησιμοποιώντας τη θερμότητα που βρίσκεται λίγο κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Μέχρι πρόσφατα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ισχύος προερχόταν από την παραδοσιακή μέθοδο της χρήσης καυτών πετρωμάτων βαθιά μέσα στη Γη για τη θέρμανση του νερού.
Αλλά μια πρόσφατη γεώτρηση, η οποία τρύπησε σε βάθος μεγαλύτερο του ενός μιλίου από την επιφάνεια, ανέδειξε μια ακόμα πιο ισχυρή πηγή θερμότητας: το κατακόκκινο, υγρό μάγμα.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας υπέρθερμος πίδακας ατμού, ο οποίος αντί να έχει την πιο συνηθισμένη θερμοκρασία των 38 έως 149 βαθμών Κελσίου, έφτασε με την επιβλητική θερμοκρασία των 455 βαθμών Κελσίου.
Η γεώτρηση ήταν η πρώτη από μια σειρά πηγαδιών του Ισλανδικού Σχεδίου Βαθιάς Διάτρησης (IDDP), το οποίο είχε στόχο να βρει γεωθερμικές πηγές υψηλής θερμοκρασίας.
Προφανώς πέτυχαν τον πρώτο αριθμό του λαχείου όταν το IDDP-1 τρύπησε κατευθείαν μέσα σε υγρό μάγμα (η δεύτερη μόλις φορά στην ιστορία, που κάτι τέτοιο ολοκληρώνεται με επιτυχία).
Η γεώτρηση IDDP-1 είχε ήδη διανοιχθεί στο προσχεδιασμένο βάθος χωρίς επιτυχία, όταν ο χειριστής του γεωθερμικού εργοστασίου Krafka αποφάσισε να πάει λίογ πιο βάθια για να δει τι μπορεί να συμβεί.
Αυτό σήμαινε σημαντικό επιπρόσθετο κόστος και την εγκατάσταση ενός ανοξείδωτου καλύματος στο κάτω μέρος της τρύπας, αλλά τελικά άξιζε το έξτρα κόστος, όταν πέτυχαν το μάγμα περίπου 2.093 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Αυτό έγινε πίσω στο 2010 και η γεώτρηση παρείχε υπέρθερμο ατμό για περίπου δύο χρόνια, μέχρι που έκλεισε ξανά το 2012 για συντήρηση. Ο στόχος τώρα είναι να ολοκληρωθούν οι επισκευές στη γεώτρηση ή να διανοιχτεί μια νέα, δίπλα της, για να συνεχίσει το σχέδιο της υπέρθερμης γεωθερμικής ενέργειας.
Παρότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των γεγονότων συνέβη δυο χρόνια πριν, οι λεπτομέρειες του σχεδίου ήρθαν στην επιφάνεια μόλις τώρα μέσω άρθρων του Wilfred Elders και από κάποιους Ισλανδούς επιστήμονες στο τεύχος Ιανουαρίου 2014 του περιοδικού Geothermics.
Η γεωθερμία, πολύ συχνά, μπαίνει πίσω από την ηλιακή και αιολική ισχύ στην συνείδηση του κόσμου για πράσινη ενέργεια, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τώρα που το IDDP-1 απέδειξε ότι η ισχύς του κατακόκκινου μάγματος μπορεί να κάνει τη διαδικασία πολύ πιο αποδοτική.
Η όλη διαδικασία είναι τόσο λαμπρή, που μπορεί να πιστεύατε ότι τη σκέφτηκε ο ίδιος ο Dr. Evil.

Πηγή: Dvice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου