Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός Θα Συνεχίσει Την Αποστολή Του Μέχρι Το 2024


Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) μπορεί να είναι ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά (και όχι μόνο) επιτεύγματα της ανθρώπινης φυλής. Όχι μόνο επειδή αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα σε 15 χώρες, αλλά και γιατί πάνω από 70 χώρες συμμετείχαν σε ενέργειες που έλαβαν χώρα στα εργαστήριά του.

Χάρη σε αυτό, υπήρξε πρόοδος της τεχνολογίας σε τομείς όπως ο φαρμακευτικός, ο αγροτικός και ο τηλεπικοινωνιακός. Αλλά, όπως όλα τα καλά πράγματα, ο ISS έχει ημερομηνία λήξης και αυτή είναι το έτος 2020.
Η NASA πρόσφατα ανακοίνωσε μια τετραετή επέκταση σ' αυτή την ημερομηνία, σχεδιάζοντας να συνεχίσει τη λειτουργία του σταθμού μέχρι τουλάχιστον το 2024.
Ακριβώς, χάρη σ' αυτήν την παράταση που χορηγήθηκε πρόσφατα από τον Λευκό Οίκο, ο ISS θα έχει τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια ζωής. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο λογαριασμός του σταθμού ανέρχεται σε πάνω από 100 δις δολλάρια, το να τον κρατήσουμε σε τροχιά όσο το δυνατόν περισσότερο, μοιάζει με καλή ιδέα. Η αρχική εκτόξευση του σταθμού έγινε το 1998 και εδώ και 14 σχεδόν χρόνια, από το 2000, άνθρωποι κατοικούν στο σταθμό χωρίς διακοπή.
Η παράταση ζωής είναι καλά νέα και για τις επιχειρήσεις εμπορικών διαστημικών πτήσεων. Η NASA προς το παρόν έχει συμβόλαια τόσο με τη SpaceX όσο και την Orbital Sciences Corp. για μεταφορά φορτίων στον ISS.
Τα συμβόλαια ισχύουν μέχρι το 2016, αλλά είναι προφανές ότι θα γίνει επέκτασή τους στο μέλλον. Η Orbital μάλιστα μεταφέρει φορτίο στο σταθμό για πρώτη φορά αυτόν το μήνα, παρά κάποια προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας μια τεράστιας ηλιακής έκλαμψης.
Και άλλες ιδιωτικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των Boeing, Sierra Nevada και Blue Origin, εξελίσσουν διαστημόπλοια για μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων στο σταθμό.
Η NASA ελπίζει ότι αυτή η παράταση θα τους δώσει περισσότερο χρόνο να σχεδιάσουν και οργανώσουν περισσότερα πειράματα για το εργαστήριο του σταθμού και ο σκοπός της είναι να παρατείνει τελικά την αποστολή για άλλα 4 χρόνια μέχρι το 2028, ελπίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα εγκρίνει αυτό το σχέδιο στο άμεσο μέλλον. Εφόσον όλα στον ISS λειτουργούν σωστά, δε χρειάζεται και πολύ σκέψη για το ότι πρέπει να τον κρατήσουμε εκεί πάνω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή: Dvice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου