Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Western Digital: 6ΤΒ Δίσκος Γεμάτος Με Ήλιο


Η Western Digital σχεδίαζε να αυξήσει τη χωρητικότητα των σκληρών δίσκων γεμίζοντάς τους με ήλιο. Ο λόγος; Το ήλιο έχει μόλις το 1/7 της πυκνότητας του αέρα, κάτι που μειώνει την αντίσταση στα ταχύτατα περιστρεφόμενα πλατό που περιέχουν όλα τα δεδομένα σας.

Αυτά τα πλατό συνήθως είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο και η μείωση της αντίστασης οδηγεί σε τεράστια μείωση στο μέγεθος του καθενός. Λεπτότερα πλατό με λιγότερη αντίσταση σημαίνει ότι "οι σκληροί δίσκοι μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 29% λιγότερο ανά τεραμπάιτ χωρητικότητας" και να χρησιμοποιούν 23% λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν.
Ε λοιπόν, αυτοί οι σκληροί δίσκοι είναι επιτέλους εδώ και δεν απογοητεύουν.
Μιλάμε για δίσκους μονού πλατό με χωρητικότητα έξι τεραμπάιτ. Το "νέφος" μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά δύσκολα θα καταφέρνατε να γεμίσετε τα 6ΤΒ του Ultrastar He6 ακόμα και αν έχετε όλες τις κόπιες των τραγουδιών και των εμφανίσεων που έχουν καταγραφεί του Μπομπ Ντύλαν.
Φυσικά, δίσκοι τόσο μεγάλης χωρητικότητας και τόσο αποδοτικοί είναι κατασκευασμένοι όχι τόσο για τον καθημερινό καταναλωτή αλλά για εταιρίες με μεγάλες ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων.
Οι δίσκοι είναι αεροστεγείς, οπότε είναι τέλειοι για τα μεγάλα κέντρα δεδομένων που ψύχονται με συστήματα βύθισης. Δε θα προκαλούσε έκπληξη αν κάποια στιγμή όλες οι μεγάλες εταιρίες χρησιμοποιούσαν αεροστεγείς δίσκους γεμάτους με ήλιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη το κάνουν εκτός και αν μισούν το να διαθέτουν μεγαλύτερη χωρητικότητα για δεδομένα και περισσότερο χώρο για δίσκους ενώ ταυτόχρονα ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Σ' αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ξαναμελετήσουν τις βασικές αρχές της οικονομίας.
Ο Steve Campbell, ο τεχνικός διευθυντής της HGST (της εταιρίας της Western Digital η οποία δημιουργεί τους δίσκους) είπε ότι οι συσκευές μπορούν άνετα να λειτουργήσουν για "μερικά εκατομμύρια ώρες" και θα έρχονται με 5 χρόνια εγγύηση. Η εταιρία δε συζητάει την τιμή για την ώρα, αλλά ο Campbell υποθέτει ότι οι δίσκοι, οι οποίοι όπως είπε είναι πιο ακριβοί από τους περισσότερους άλλους στην αγορά, μια μέρα θα είναι διαθέσιμοι για τον καθημερινό καταναλωτή.
Για την ώρα, τέσσερις εταιρίες βλέπουν την αξία τους. Σύντομα θα δοκιμαστούν από τις HP, Huawei και Netflix.

Πηγή: Dvice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου