Οι υποθαλάσσιες σιδηροδρομικές σήραγγες μοιάζουν να αψηφούν τη φύση, επιτρέποντας στους ανθρώπους να περπατούν και να αναπνέουν ενώ στην ουσία βρίσκονται βυθισμένοι σε νερό.
Η τελευταία προσθήκη στις σήραγγες αυτές αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόταση που έγινε πριν από 150 χρόνια από έναν Οθωμανό σουλτάνο: η σήραγγα Marmaray, η οποία ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και ταυτόχρονα την Ευρώπη με την Ασία (η μοναδική ζεύξη δύο ηπείρων).
Περνώντας κάτω από τα στενά του Βοσπόρου σε βάθος 58 μέτρων η σήραγγα με μήκος 13,7 χιλιομέτρων αποκαλύφθηκε την Τρίτη, στην 90η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας, μετά από οκτώ χρόνια εργασιών.
Το σχέδιο, που ξεκίνησε το 2005, προοριζόταν αρχικά να ολοκληρωθεί το 2009 αλλά οι εργασίες καθυστέρησαν, επειδή οι εκσκαφές αποκάλυψαν σημαντικά ιστορικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα ένα Βυζαντινό λιμάνι του 4ου αιώνα. Χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο του βυθιζόμενου σωλήνα, που έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες υποθαλάσσιες σιδηροδρομικές σήραγγες η Marmaray δημιουργήθηκε τμήμα - τμήμα και θεωρείται η βαθύτερη στον κόσμο στο είδος της.
Οι αρχές της Κωνσταντινούπολης ελπίζουν ότι η σήραγγα Marmaray, με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 1,5 εκατομμύριο επιβάτες την ημέρα, θα βοηθήσει να μειωθεί η κίνηση στις δύο υπάρχουσες σήμερα γέφυρες σε κάθε πλευρά της Πόλης.
Άλλη μια μελλοντική ελπίδα τους είναι να γίνει η σήραγγα μόνιμο τμήμα των σιδηροδρομικών δρομολογίων ανάμεσα στην Κίνα και τη Δυτική Ευρώπη.
Προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της σήραγγας σε περίπτωση σεισμού, καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα (πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας).
Πάντως, ο Υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας χαρακτήρισε τη σήραγγα "το ασφαλέστερο μέρος στην Κωνσταντινούπολη", μιας και είναι κατασκευασμένη ώστε να αντέχει σεισμούς μέχρι 9.0 ρίχτερ καθώς τα τμήματα της σήραγγας είναι ενισχυμένα με ανθεκτικές στις πιέσεις, εύκαμπτες ενώσεις.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι αλήθεια, καθώς δεν υπάρχει, ίσως, τίποτα πιο τρομακτικό απ' το να πνιγεί κανείς ζωντανός μέσα σε μια υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα, σωστά;
Πηγή: Dvice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου