Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Το Να Έχετε Το Laptop Στην Πρίζα Συνέχεια Θα Σκοτώσει τη Μπαταρία Του Γρηγορότερα

Φωτο: Ariel Zambelich/Wired


Τα Laptop (μαζί με τις ταμπλέτες και τα έξυπνα κινητά) είναι ο βασικός σύνδεσμος μας με την αυτού μεγαλειότητα, το Διαδίκτυο. Τα χρησιμοποιούμε για να εργαζόμαστε και να παίζουμε από όπου και αν βρισκόμαστε. Αλλά, αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα κρατάτε το δικό σας συνέχεια συνδεδεμένο στην πρίζα όταν είστε στο σπίτι ή στη δουλειά. Σταματήστε να το κάνετε αυτό!
Για να στραγγίξετε όσο περισσότερη ζωή γίνεται από την μπαταρία σας λιθίου - πολυμερών, πρέπει μόλις η φόρτιση φτάσει στο 100% να το αποσυνδέσετε από την πρίζα. Μάλιστα, για να είμαστε ακριβείς, θα πρέπει να το αποσυνδέσετε πριν φτάσει στο 100%.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cadex Electronics, Isidor Buchmann, λέει ότι το ιδανικό θα ήταν όλοι να φορτίζουν τις μπαταρίες τους στο 80% και μετά να τις αφήνουν να αποφορτίζονται μέχρι το 40% περίπου. Αυτή η συμπεριφορά θα παρατείνει τη ζωή της μπαταρίας σας - σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και τέσσερις φορές. Ο λόγος είναι ότι κάθε κυψέλη σε μια μπαταρία λιθίου-πολυμερών φορτίζεται μέχρι ένα επίπεδο τάσης. Όσο υψηλότερο το ποσοστό φόρτισης, τόσο υψηλότερο το επίπεδο τάσης. Όσο περισσότερη τάση πρέπει να αποθηκεύσει μια κυψέλη, τόσο περισσότερο είναι το φορτίο στο οποίο υποβάλλεται. Αυτό το φορτίο οδηγεί σε λιγότερους κύκλους αποφόρτισης. Για παράδειγμα, το Battery University δηλώνει ότι μια μπαταρία που φορτίζεται στο 100% θα αντέξει μόνο 300 - 500 κύκλους αποφόρτισης, ενώ μια μπαταρία που φορτίζεται στο 70% θα φτάσει τους 1200 - 2000 κύκλους αποφόρτισης.
Ο Buchmann το ξέρει. Η εταιρία του, η Cadex, είναι σπόνσορας του Battery University. Ο ιστότοπος είναι ο βασικός προορισμός για όποιον ενδιαφέρεται για την τεχνολογία στις μπαταρίες. Και δεν είναι απλά η συνεχής ισχύ που μειώνει τη ζωή της μπαταρίας σας. Παρότι οι μπαταρίες χάνουν την απόδοσή τους φυσιολογικά, η θερμότητα επιταχύνει τη μείωση της απόδοσής τους. Ακραία θερμότητα μπορεί να κάνει τις κυψέλες να παραμορφωθούν και να φουσκαλιάσουν. Ο Kyle Wiens του iFixit λέει: "Πολύ θερμότητα στη μπαταρία με την πάροδο του χρόνου και η μπαταρία δε θα αντέξει για πολύ".
Μπορείτε να καταπολεμήσετε αυτή τη μείωση της απόδοσης έχοντας το καπάκι του laptop που έχει την οθόνη, συνεχώς ανοιχτό και κρατώντας το laptop μακριά από την αγκαλιά σας, όταν το χρησιμοποιείτε.
Παρότι τα παραπάνω είναι απλά στην εφαρμογή, ο Buchmann παραδέχεται ότι το να εφαρμόσει κανείς το σύστημα 40% έως 80% φόρτιση της μπαταρίας είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Το να παρακολουθείς το επίπεδο της μπαταρίας ενώ προσπαθείς να δουλέψεις μπορεί να είναι εκνευριστικό."Το ιδανικό θα ήταν το laptop να φορτίζει μόνο μέχρι το 80%", λέει ο Buchmann, "και όταν χρειαζόταν να ταξιδέψετε, θα μπορούσατε να πατάτε ένα κουμπί πριν το ταξίδι, ώστε να φορτίσει στο 100%".
Μια έρευνα στις εφαρμογές των Windows και του OS X δείχνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να ειδοποιεί τον χρήστη ότι η μπαταρία του υπολογιστή έφτασε σε επίπεδο φόρτισης 80% και αποφόρτισης 40%. Μια πρόχειρη λύση τύπου "φτιάξτο μόνος σου" θα ήταν να μετρήσετε πόσο χρόνο περίπου χρειάζεται για να πέσει η φόρτιση από το 80% στο 40% και μετά να βάλετε χρονόμετρο με ειδοποίηση. Βέβαια, θα πρέπει να κάνετε το ίδιο και για το χρόνο που χρειάζεται για να φορτίσει από το 40% στο 80%.
Αν αυτό σας εξοικονομεί χρήματα και κρατάει τη μπαταρία σας υγιή, ίσως αξίζει τον κόπο.

Πηγή: Wired

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου