Φωτο: NASA
|
Παρότι ο Άρης θεωρείται ένας ξηρός πλανήτης, οι επιστήμονες πάντα ήλπιζαν να ανακαλύψουν ενδείξεις ύπαρξης νερού σ' αυτόν. Μέχρι τώρα, πάντως, δεν είχε βρεθεί καμία απόδειξη. Όμως, το Αρειανό όχημα Curiosity (= Περιέργεια) μόλις ανέλυσε το πρώτο του δείγμα Αρειανού εδάφους, από την επιφάνεια του πλανήτη και ανακάλυψε ότι περίπου το 2% αυτού αποτελείται από νερό. Σωστά διαβάσατε φίλοι μου - υπάρχει πράγματι νερό στον Άρη!
Το Curiosity είναι εφοδιασμένο με το δικό του επιστημονικό εργαστήριο. Μάζεψε το δείγμα Αρειανού εδάφους και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τον εξοπλισμό που διαθέτει, ο οποίος συμπεριλαμβάνει διάφορα φασματόμετρα, για να αναλύσει το δείγμα. Αυτός ο εξοπλισμός επέτρεψε στο όχημα να θερμάνει το δείγμα και να το διασπάσει για να ανακαλύψει τα χημικά συστατικά του, καθώς και το ποσοστό παρουσίας κάθε συστατικού στο δείγμα. Ένα από αυτά τα συστατικά ήταν το νερό. Το Curiosity ανακάλυψε επίσης χλώριο και οξυγόνο στο έδαφος.
Επειδή το επιφανειακό στρώμα του Άρη είναι ένα μείγμα εδάφους που δημιουργήθηκε από τις καταιγίδες σκόνης που επικρατούν στον πλανήτη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το δείγμα που λήφθηκε είναι αντιπροσωπευτικό της επιφανείας ολόκληρου του πλανήτη. Αυτό θα σήμαινε ότι το νερό είναι διαθέσιμο οπουδήποτε στον πλανήτη. Προφανώς το Curiosity θα χρειαστεί να κάνει και άλλες έρευνες και να συλλέξει περισσότερα δείγματα εδάφους, αλλά οι επιστήμονες περιμένουν να δουν όμοια αποτελέσματα σε κάθε δείγμα.
Παρότι αυτή η ανακάλυψη οδηγεί πίσω στο ερώτημα, κατά πόσον ο Άρης υποστήριζε ζωή στο παρελθόν, η παρουσία νερού στον πλανήτη θα μπορούσε να επεκτείνει τη μελλοντική εξερεύνηση του Άρη. Η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε νερό, στην επιφάνεια του πλανήτη, τον κάνει πιο κατοικήσιμο για τους ανθρώπους, που θα ήθελαν να ταξιδέψουν εκεί.
Η Πρύτανης του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer, Laurie Leshin, είπε: "Όταν στείλουμε ανθρώπους [στον Άρη], θα μπορούν να μαζέψουν χώμα από οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας, να το ζεστάνουν λίγο και να αποκτήσουν νερό". Αυτά, προφανώς, είναι καλά νέα για τους μελλοντικούς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Mars One Project.
Πηγή: Dvice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου