Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πιο Κοντά Στην Παραγωγή Ενέργειας Μέσω Πυρηνικής Σύντηξης


Η πυρηνική σύντηξη είναι το ιερό δισκοπότηρο των πηγών ενέργειας. Σε εξέλιξη εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια ήδη, η δημιουργία ηλεκτρισμού μέσω πυρηνικής σύντηξης αποτελεί το στόχο γενεών επιστημόνων. Αν ποτέ πετύχουμε την αυτοδιατηρούμενη, ελεγχόμενη αντίδραση σύντηξης θα έχουμε ουσιαστικά δαμάσει την ενέργεια των άστρων.

Μιά νέα επαναστατική ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε τελευταία από το Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία, μας έφερε πιο κοντά από ποτέ στον ευεγνή σκοπό.
Το βασικό πρόβλημα στην πυρηνική σύντηξη είναι ότι πραγματοποιείται σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες. Το πλάσμα στην καρδιά ενός αντιδραστήρα στον οποίο συντελείται η διαδικασία, μπορεί να φτάσει τους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Αυτού του είδους η θερμότητα απαιτεί μια πολύ ισχυρή δύναμη για να ελεγχθεί, όπως ένα μαγνητικό πεδίο με ισχύ μεγέθους 13 τέσλα (για να αντιληφθείτε το μέγεθος, το μαγνητικό πεδίο της γης είναι κατά μέσο όρο 0,00005 Τέσλα).
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι δυνάμεις και οι πιέσεις που ασκούνται μέσα σε ένα αντιδραστήρα σύντηξης είναι απίστευτα ισχυρές και τείνουν να φθείρουν κάθε υλικό που έρχεται σε επαφή με αυτές πάρα πολύ γρήγορα. Εδώ λοιπόν έρχεται η νέα επαναστατική ανκάλυψη να δώσει λύση: πλέξη.

Πλέκοντας δύο υπεραγώγιμα καλώδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία αυτών των μαγνητικών πεδίων, μαζί με ένα καλώδιο χαλκού δημιουργείται ένα καλώδιο με αυξημένη αντίσταση στις μεταβολές της θερμότητας. Η διαδικασία πλεξίματος μπορεί μετά να επαναληφθεί, μέχρι να κατασκευαστούν τα τεράστια καλώδια που χρειάζονται για έναν αντιδραστήρα σύντηξης. Επίσης, φαίνεται ότι αυξάνοντας το μήκος των σπειρών του χάλκινου καλωδίου σε αυτήν τη δύο σε ένα πλέξη, τα καλώδια γίνονται πολύ πιο αποδοτικά στην αποβολή της θερμότητας. Όταν συμβαίνει αυτό, επειδή η περισσευούμενη θερμότητα των καλωδίων αποβάλεται συνεχώς, οι αντιδράσεις σύντηξης μπορούν να διατηρηθούν.
Διατηρούμενες αντιδράσεις σημαίνει αξιόπιστη ενεργειακή απόδοση, η οποία θα μπορούσε πιθανότατα να μας οδηγήσει στη χαλιναγώγηση των μεθόδων παραγωγής ενέργειας του σύμπαντος. Μιλάμε λοιπόν, για σοβαρά εκπληκτικό πλέξιμο.

Πηγή: Dvice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου