Το διαστημικό σκάφος Orion αποτελεί το κλειδί για τα επόμενης γενιάς προγράμματα διαστημικής εξερεύνησης της NASA. Σχεδιασμένο να πηγαίνει πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά, το Orion θα μπορεί να ταξιδέψει τους ανθρώπους μακρύτερα απ' όσο έχουμε φτάσει ποτέ, με τελικό προορισμό ακόμη και τον Άρη. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του στο διάστημα θα ξεκινήσει το επόμενο έτος και ως μέρος της προετοιμασίας για την πτήση αυτή, η NASA ενεργοποίησε το διαστημικό σκάφος για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δοκιμής οι τεχνικοί έδωσαν ισχύ στα συστήματα του Ωρίωνα και δοκίμασαν διάφορα σενάρια χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή του σκάφους και τα συστήματα ισχύος και δεδομένων που διαθέτει. Τα καλά νέα είναι ότι όλα λειτούργησαν όπως είχε σχεδιαστεί. Αυτή ήταν μόνο η πρώτη από μια μακριά σειρά δοκιμών που θα πρέπει να περάσει το Orion.
Το Orion εξελίχτηκε για να επιτρέψει στη NASA να στείλει αστροναύτες σε έναν αστεροειδή, στη Σελήνη και τον Άρη. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για ταξίδια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τόσο πλήρωμα όσο και φορτίο και να τους επιστρέφει στη Γη.
Η πρώτη μη επανδρωμένη πτήση του Orion θα πάει το σκάφος σε Γήινη τροχιά, περισσότερο από 5.794 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, δηλαδή σημαντικά πιο ψηλά στο διάστημα από την τροχιά του ISS. Θα μείνει εκεί περίπου 4 ώρες και μετά θα επιστρέψει στη Γη, με πολύ γρηγορότερο ρυθμό καθόδου απ' ότι έχουμε δει από τέτοια σκάφη μέχρι σήμερα: 32.187 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης σύντομης αποστολής, θα χρησιμοποιηθούν για να προετοιμάσουν το διαστημικό σκάφος για το ταξίδι του το 2021, το οποίο θα στείλει ανθρώπους σε έναν αστεροειδή.
Μόνο αυτόν το χρόνο έφτασαν περισσότερα από 66.000 εξαρτήματα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, για να τοποθετηθούν στο Orion. Ο θάλαμος του πληρώματος έχει δοκιμαστεί διεξοδικά όσον αφορά την ασφάλειά του και η NASA συνεχίζει να εργάζεται πάνω στα άλλα συστήματα, όπως το θάλαμο επισκευής και το σύστημα ακύρωσης της εκτόξευσης.
Όλα αυτά τα συστήματα θα είναι έτοιμα για δοκιμή μέχρι την πρώτη πτήση του Orion το επόμενο έτος, οπότε και το Orion θα εκτοξευτεί πάνω σε έναν πύραυλο Delta IV.
Πηγή: Dvice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου