Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Η Τεχνολογία Σε Απλά Ελληνικά

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Πείραμα Του CERN Δηιουργεί Δέσμη Αντι-Υδρογόνου


Ένα επιτυχημένο πείραμα αντιύλης στο CERN, κατέληξε σε μια δέσμη αντι-υδρογόνου, την οποία οι επιστήμονες δημιούργησαν με επιτυχία και την παγίδευσαν. Η αντιύλη αποτελείται από υποατομικά σωματίδια τα οποία έχουν την ίδια μάζα με τη συνηθισμένη ύλη, αλλά αντίθετο φορτίο.

Το CERN είχε δημιουργήσει αντιύλη και παλιότερα, αλλά ποτέ με τέτοιο τρόπο που να επέτρεπε προσεκτική μελέτη.
Αυτή η νέα δέσμη αντι-υδρογόνου όμως, μπορεί να αλλάξει τα πάντα συμπεριλαμβανομένων και όσων γνωρίζουμε για τη σωματιδιακή φυσική, επειδή οι επιστήμονες κατάφεραν να την παγιδεύσουν επιτυχώς.
Το CERN δημιούργησε τη δέσμη αντι-υδρογόνου με ένα Επιβραδυντή Αντιπρωτονίων, ο οποίος τους επέτρεψε να ανακατέψουν αντιηλεκτρόνια με αντιπρωτόνια.
Διάλεξαν το υδρογόνο επειδή είναι το πιο απλό στοιχείο και αποτελείται μόνο από ένα πρωτόνιο και ένα ηλεκτρόνιο. Αλλά η παραγωγή του αντι-υδρογόνου δεν έφτανε. Για να μελετηθεί το αντι-υδρογόνο, οι επιστήμονες του CERN έπρεπε επίσης να το διατηρήσουν για κάποιο διάστημα.
Επειδή τόσο το υδρογόνο όσο και το αντι-υδρογόνο αντιδρούν στα μαγνητικά πεδία, το CERN δημιούργησε ένα υπερ-ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να συλλάβει το αντι-υδρογόνο.
Αυτό, όμως, δυστυχώς έχει μια παρενέργεια: το μαγνητικό πεδίο κάνει τη μελέτη του αντι-υδρογόνου με φασματοσκόπιο πολύ δύσκολη. Για να το ξεπεράσει αυτό, το CERN βρήκε τον τρόπο να βγάλει τα αντιάτομα από το μαγνητικό πεδίο και να τα παγιδεύσει μέσα σε μια δέσμη, κάτι που επιτρέπει περαιτέρω μελέτη των αντιατόμων χωρίς μαγνητική παρεμβολή.
Ίσως αυτό το πείραμα να λύσει τελικά έστω και μέρος του μυστηρίου της αντιύλης και το γιατί είναι τόσο διαδεδομένη, αλλά φευγαλέα στο σύμπαν μας.
Το πείραμα θα συνεχιστεί το καλοκαίρι, όταν το CERN ελπίζει να βελτιώσει το σύστημα παγίδευσης των ατόμων, ελπίζοντας να ρίξουν μια κρυφή ματιά στο τι κάνει το σύμπαν να λειτουργεί.
Αυτό βέβαια σημαίνει επίσης ότι μπορεί να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία καυσίμου για τον κινητήρα δύνης του Star Trek.

Πηγή: Dvice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου